5 tips bij de IEP-toetsen

5 tips bij IEP-toetsen op school

IEP-toetsen worden in groep 3 tot en met groep 8 afgenomen om de ontwikkeling van een kind in beeld te brengen. Het zijn de toetsen binnen het leerlingvolgsysteem, waarop basisscholen zich baseren als het om adviseren gaat.

IEP is slechts een van de beschikbare lvs-toetsen. Behalve IEP heb je ook Leerling in Beeld, Boom Test Onderwijs, DIA van Diataal en Parnassys. Hoewel niet elk leerlingvolgsysteem eigen toetsen heeft, heeft IEP die wel. De IEP-toets hoofd is in feite de lvs-toets die wordt gebruikt om de cognitieve ontwikkeling op school te meten.

Wil jij dat je kind goed scoort op deze toetsen? Dan hebben we hier vijf tips voor je.

#1 Zorg dat je weet wat er getoetst wordt

Om te beginnen is het handig als je weet wat er getoetst wordt op de IEP-toetsen van de basisschool. Het zorgt ervoor dat je vanuit de juiste mindset en verwachting vertrekt en aan de slag gaat. Vanaf groep 3 tot en met groep 8 worden de volgende vakken op de IEP-toets getoetst:

  • Rekenen en wiskunde
  • Taalverzorging (spelling, grammatica en interpunctie)
  • Lezen
  • Begrijpend lezen en studievaardigheden

Natuurlijk is er een opbouw in de moeilijkheid en hoeven kinderen in groep 3 niet de stof te maken die kinderen in groep 5 maken, maar er is zeker ook overlap. Zo wordt immers de doorgaande lijn goed bewaakt.

#2 Werk aan hiaten

Het is niet zinvol om te oefenen wat al goed gaat. Daar is geen winst te behalen. Die winst ligt wel bij hiaten, oftewel onderdelen van lessen die kinderen nog moeilijk vinden. Door aan hiaten te werken boek je sneller winst.

Hoe ontdek je wat je kind nog moeilijk vindt?

Als je gebruik maakt van goede oefenmaterialen, kom je er vrij snel achter wat kinderen nog lastig vinden. Ook kun je in gesprek met de leerkracht achterhalen op welke specifieke onderdelen jouw zoon of dochter nog extra hulp gebruiken kan.

Hiaten zijn punten die je kind moeilijk vindt. Niets is zo vervelend als iets moeten doen wat lastig gaat. Wees je hiervan bewust als je samen gaat versterken.

#3 Focus op groeipunten

Werken aan hiaten is één, maar de focus op groei is twee. Want waar je zeker winst kunt behalen op hiaten, kun je ook kijken of je snelle quick wins in het vizier hebt. Vaak lijkt een hiaat heel groot, maar met de juiste begeleiding kun je van iets moeilijks iets heel eenvoudigs maken. Waar liggen voor jouw kind de snelle leerpunten? Deze zijn lastiger in kaart te brengen dan de hiaten, maar indien je ze aanpakt kun je wel heel snel successen boeken.

Je zal tevens zien dat wanneer je eenmaal begonnen bent ergens te versterken, andere items ook verbeteren. Groeien is dan een olievlek, waar steeds meer winst uit te behalen valt.

#4 Niet alles is te toetsen

In een gemiddelde basisschoolklas zitten kinderen van alle lesniveaus. En net zoals in het echte leven niet iedereen arts of advocaat zal worden, zal in een basisschoolklas niet iedere leerling havo/vwo scoren. Helaas is het onderwijssysteem er wel op gericht om te vergelijken op basis van resultaten.

IEP vormt daar een uitzondering in. IEP kijkt namelijk naar het kind en het kind alleen. Dat betekent dat kinderen niet worden vergeleken aan de hand van toetsresultaten met elkaar. Wel wordt er bij IEP gekeken naar waar de talenten van kinderen liggen. Daar zijn de toetsen IEP hand voor.

De IEP-toetsen hart gaan over de sociaal-emotionele ontwikkeling. Die is minstens zo belangrijk als de IEP hoofd-toetsen, ook al krijg je er geen schooladvies voor.

#5 Oefenboeken

Wil jij serieus aan de slag met de IEP-toets en voorkomen dat je kind een achterstand in het leren oploopt? Dan kun je overwegen om je kind met oefenboeken aan de slag te laten gaan. Wees er dan wel van bewust dat lang niet alle oefenboeken geschikt zijn voor de IEP-toets. Veel oefenboeken zijn achterhaald. Digitale middelen zijn sowieso niet aan te raden, omdat die het idee van een toets niet nabootsen en teveel teren op competitiegevoel (en niet op leren en vooruitgang). Wil je weten welke oefenboeken succesvol zijn gebleken voor kinderen die de IEP-toets maken? Bekijk dan de oefenboeken op lvstoetsoefenen.nl voor meer informatie.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *